fredag 9. november 2012

Conger!

Da var det gått ei stund siden sist tur, så det begynte virkelig å bli på tide med en ny tur. Værmeldinga meldte litt regn og vindstille, men når vi ankom fiskeplassen skulle det som vanlig vise seg å være motsatt, med lettskya oppholdsvær og en god trekk fra sørvest. Siden det alt hadde vært mørkt ei stund var vi kjapp til å rigge opp stengerne og få ut agna. Vinden var fremdeles tidvis frisk og iskald så vi fant oss kjapt en plass i  le for den og starte ventingen.

Etter en liten time kom første nappet på en av mine stenger og vi kunne raskt konstatere at det var snakk om ål. Etter å ha tatt opp stanga og forsikret meg om at den ikke hadde sluppe agnet satt jeg tilslaget og endelig var det sikkelig tyngde i andre enden. Flem var derfor kjapt ute med å gjøre seg klar med både håven og kleppen. I starten var det som vanlig lange tunge drag i det ålen begynte å rygge, men etter å ha holdt den igjen ei stund begynte den å gi seg med rygginga så da var det bare å begynne innsveivinga. Fremdeles hadde den en god del tunge drag innimellom, men kom nokså greit innover sålenge den fikk følge bunnen. Etter hvert som den begynte å nærme seg land og dermed blei løfta fra bunnen våkna den virkelig til liv igjen, men med kraftig utstyr gikk det greit og etter ei lita stund kunne den hvite buken skimtes nedi vannet og vi kunne raskt konkludere med at det var bra lengde på den. Etter hvert som den kom heilt opp i overflaten begynte hoderistinga og egentlig den mest kritiske delen av fighten. Den kom heldigvis inn på en grei plass så Flem bestemte seg for å ta den dirkete med håven. Etter å ha fått kontroll på blyet som flakser vilt gjennom lufta på grunn av hoderistinga gikk ålen greit i håven og jeg kunne endelig puste lettet ut.
Etter å ha fått sett nærmere på den var vi enig om at den iallefall var over 20 kg, men siden bare noen få cm forskjell på bukmål og lengde kan gi ganske store utslag på vekta når dem kommer opp i disse størrelsane måtte vi frem med vekta. Etter noen spente sekund stoppet den på 23,7 kg og med en lengde på 191 cm og et rundmål på 58,5 cm var det en godt voksen ål.


Siden det fremdeles var tidlig på kvelden var det bare å få ut agnet igjen og vente på nestemann.
Det var jevnlig aktivitet på stengerne, men mange ville ikke sitte eller slapp agnet etter kort tid. Fikk riktig nok opp noen etter hvert, fra ca 6 kg og nedover, men siden det har blitt nok av disse i år ble dem kjapt avkroket og sluppe ut igjen.
Det ble totalt fire denne gangen så totalen for året er nå oppe i 46 stykker.

3 kommentarer:

 1. Satan for en fisk. Og så er den langt unna persen din, også. Blir nesten for lett :P Grattis med nok en slange!

  SvarSlett
 2. Takker!

  Er noen kilo unna ja, men uansett sinnsykt rått når de begynner å bli såppas stor. Har hatt ganske bra uttelling i år ja, men ligger en god del tima bak å finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

  SvarSlett
 3. Vil tro en kjenner de der, ja. Er jo bra futt selv i de på bare noen kilo sammenlignet med det en vanligvis får på slikt utstyr. Lite stort på våre plasser, men en del av arten i alle fall. 9 blank er vel den største noen fra vår krets har i år, men rundt 15 fisk på land. Største som er tatt på stang her er vel 19,2. Første som bikker 20 kilo må posere naken med fisken :P

  SvarSlett